Geotekniker – en viktig yrkeskategori som sällan får stå i rampljuset

Geotekniker är inte så ofta förekommande inom populärkulturen. Ändå är geoteknik ett oerhört spännande område, som är helt oumbärligt för vårt samhällsbyggande.

Vet du vad en geotekniker är? En geotekniker är, precis som det låter, expert inom området geoteknik. Detta område handlar om studier av markens egenskaper, och hur dessa egenskaper påverkar konstruktioner som uppförs på platsen. En geoteknikers arbete är direkt avgörande vid ett byggprojekt, eftersom de säkerställer att marken verkligen kan bära strukturen som ska uppföras. 

Om du inte redan visste vad en geotekniker gör, så är det kanske inte så konstigt. Såvida du inte är aktiv inom byggbranschen, såklart, för då borde du verkligen redan ha haft koll på läget gällande geoteknik. Annars kan man gott undra hur dina byggprojekt har fungerat! Men för gemene man är geotekniken inte direkt närvarande i vardagen. Till exempel har området inte någon särskilt framträdande plats inom populärkulturen.

Geotekniker på film varnar för jordbävning

Även om arbetare på företag som Sitowise hade kunnat bidra med många spännande berättelser från geoteknikens värld, är det inte så vanligt att till exempel en filmskapare hör av sig till dem för att be om stoff till sin nästa rulle. Det finns ett fåtal filmer där geoteknik spelar en framträdande roll, men de är inte många. Ett undantag är filmen “San Andreas” från 2015, där skådespelaren Paul Giamatti skildrar en geotekniker som försöker förutsäga och varna för en stor jordbävning.

Geoteknik är verkligen ett spännande område. Och även om det inte direkt kryllar av geotekniker inom populärkulturen går det inte att underskatta geoteknikens betydelse för samhället i stort. Inom konstruktion och samhällsbyggnad är geoteknik helt oumbärligt. Utan geoteknik hade hela världen varit full av byggnader som likt det lutande tornet i Pisa inte blivit riktigt som de var tänkta att bli.