Ett brand kan utveckla sig snabbt om den får härja fritt. Med hjälp av brandisolering kan man sakta ner förloppet och förhindra att byggnaden brinner ner.
Brandisolering saktar ner brandförloppet och kan även göra att branden slocknar av sig själv. Men framförallt räddar brandisolering liv och kan vara helt avgörande för om människor ska hinna ta sig ut ur byggnaden innan det är för sent. Som fastighetsägare är man ansvarig för brandskyddet och därmed brandisoleringen.
Normalt brandisolerar man en byggnad i samband med att den uppförs. Men det finns äldre fastigheter som saknar skydd eftersom man inte hade kunskapen om brandisolering när de byggdes. Sådana byggnader får man i stället brandisolera i efterhand. Är man osäker på om fastigheten har ett bra skydd mot brand kan man låta en expert på brandisolering besiktiga den.
Olika typer av brandisolering
Brandisolering ska alltid anpassas efter fastighetens konstruktion men också efter vilken typ av byggnad det är och hur den används. När man anlitar ett företag som är experter på brandisolering går de noggrant igenom byggnadens ritningar och tittar på alla utrymmen. Framförallt är det viktigt att genomföringarna brandtätas men även väggar och tak kan behöva isoleras så att de bildar en så kallad brandcell.
När man brandisolerar och brandtätar använder man sig ofta av stenull. Det är ett material som inte bara stoppar farliga rökgaser och eld utan störande oljud. Det finns även brandisolerande färg som sväller upp vid hetta och på så vis försvårar för branden att få fäste. Det är viktigt att man även kompletterar med brand- och säkerhetsdörrar.