Att utföra en geoteknisk undersökning av jord, berggrund och grundvatten inför ett bygge kan vara avgörande för slutresultatet. Men vad innebär det mer exakt?
Ingen vill bygga på lösan sand. Då hjälper det inte hur välkonstruerat själva huset är – när sanden glider undan kommer huset ändå att rasa. Bättre då att bygga på stabil grund och anpassa konstruktionen efter markens förutsättningar. Det är där den geotekniska undersökningen kommer in i bilden.
En geoteknisk undersökning går ut på att få information om jord, berg och grundvatten på en viss plats. Det sker ofta genom borrning, vertikalt eller horisontellt. Med specialiserade maskiner och tekniker kan en geotekniker sedan bestämma jordens eller bergets hållfasthet. Klarar marken av att bära upp en skyskrapa utan att det blir sättningar, eller får byggherren nöja sig med ett tvåvåningshus?
Många möjligheter med en geoteknisk undersökning
Genom att utföra en geoteknisk undersökning kan man även se vilka jordarter som finns på platsen och hur djupa de olika jordlagren är. Man kan ta reda på berggrundens och grundvattnets nivå och om det finns risk för ras eller jordskred. Med en miljöteknisk provtagning kan man kontrollera ifall det finns föroreningar i marken, till exempel efter tidigare industriverksamhet.
Sammanfattningsvis ger en geoteknisk undersökning en stabil grund att stå på. Kunskapen den kan ge är guld värd för den som planerar att bygga ett hus, en väg eller kanske en tunnel. Men den som försöker ta genvägar och hoppar över den geotekniska biten, kan få se guldet bli till sand.